Aarhus University Seal

Aarhus Universitet vil hjælpe små og mellemstore virksomheder i gang med metalprint

Aarhus Universitet vil hjælpe små og mellemstore virksomheder i gang med metalprint

Martin Heide Jørgensen, ingeniørdocent ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitets afdeling i Herning, skal stå i spidsen for virksomhedssamarbejdet i Herningområdet (Foto: Lars Kruse)

Kun cirka fem procent af danske virksomheder har erfaring med industriel 3D-print i metal, og især små og mellemstore virksomheder går glip af de muligheder for vækst, teknologien medfører. 

Fremover bliver det dog langt nemmere for erhvervslivet at undersøge teknologiens potentiale, når Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet åbner en ny industriel 3D-metalprint satsning. 

”Teknologien har et meget stort potentiale i en industriel sammenhæng, og rigtig mange virksomheder har en blind vinkel. Måske har de ikke de rette kompetencer til at vurdere, hvordan de kan integrere 3D-metalprint i deres produktionsprocesser, eller det kan være utydeligt for dem, hvordan de kan tjene penge på det. Især små og mellemstore virksomheder har ikke mulighed for at investere i en metalprinter, og derfor vil vi gerne hjælpe dem i gang med at implementere teknologien, så de ikke risikerer at tabe konkurrenceevne,” siger Martin Heide Jørgensen, ingeniørdocent, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet. 

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet har til den nye teknologisatsning indkøbt en avanceret 3D-metalprinter. Den er placeret på campus i Herning, hvor virksomhederne har mulighed for at gennemføre eksperimentelle aktiviteter og indgå i vidensamarbejde med forskere og studerende. 

Teknologisatsningen starter i august 2020. 

Læs mere om Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet i Herning

Metalprint rimer på vækst og energibesparelser

Tidligere har 3D-metalprintteknologien haft nogle åbenlyse svagheder. Materialeudgifterne har været høje og fremstillingstiden har været forholdsvis lang, men med begge dele ser det anderledes ud i dag. 

"3D-printteknologier udvikler sig meget hurtigt, og de er kommet for at blive. I dag kan metalprint supplere de traditionelle produktionsværktøjer, og den store fordel er, at teknologien ikke lader sig begrænse af geometrien i et emne. Det giver virksomheder nogle designmuligheder, de ikke havde fantasi til at forestille sig for blot få år siden. Det er for eksempel muligt at printe et emne i titanium med de samme materialeegenskaber, som hvis det var smedet," siger Christian Perti, lektor, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Han understreger, at han ikke forventer, at virksomhederne direkte kan reducere deres produktionsomkostninger ved at implementere 3D-metalprint. Til gengæld forventer han, at de vil opdage nogle  nye muligheder for innovation og vækst og dermed i sidste ende også et positivt resultat på bundlinjen.

”Vores mål med satsningen er ikke at hjælpe virksomhederne med at spare penge på deres produktion. Vi vil gerne have dem til at opdage teknologiens potentiale og tænke deres forretningsmodel på nye måder. Det kan for eksempel være, at de kan opnå en mere effektiv drift, nye designmuligheder, større fleksibilitet, kortere leveringstider eller mindre lagerbeholdning,” siger Christian Perti. 

Når en virksomhed tager 3D-metalprint i brug vil det samtidig give nye veje energibesparelser. Teknologien åbner nemlig for produktionsmetoder, der kan spare materialer og skabe mere energieffektive produkter. 

”Hvis man ser på for eksempel et tandhjul til en gearkasse, så fremstilles den i dag typisk af et massivt stålemne og har et design med form som en massiv skive med nav og tandkrans. Med en 3D-metalprinter kan man spare overflødigt materiale, og man kan dimensionerne de indre porøsiteter, så man opnår en mere optimal overførelse af kræfter fra tandkrans til nav. De helt store gevinster findes dog der, hvor teknologien kan bidrage med helt nye funktionsmuligheder, og vi vil gerne hjælpe virksomhederne med at få øje på disse,” siger Martin Heide Jørgensen. 

Et kæmpe behov for viden i erhvervslivet

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet forventer, at mange virksomheder på tværs af brancheskel vil være interesserede i et eksperimentelt samarbejde omkring 3D-metalprint.

”Det er en enestående mulighed for virksomhederne, at de kan begynde at eksperimentere med at udnytte teknologien og opleve de muligheder, det giver, når de ikke længere er begrænset af en bestemt geometrisk udformning eller specifikke fremstillingsværktøjer. Det kan også være, at de får øjnene op for potentialet i at arbejde med en højere grad af kundetilpasning eller en kortere produktionstid,” siger Martin Heidi Jørgensen. 

Alt efter virksomhedernes innovationsbehov og teknologiparathed kan de indgå i projektsamarbejde med studerende, undervisere eller forskere fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitets afdeling i Herning. 

”Hele pointen med vores satsning er at give erhvervslivet mulighed for at eksperimentere med 3D-metalprint i nogle samarbejdsprojekter, hvor vi kan møde virksomhederne i øjenhøjde med et relevant videnniveau. Samtidig giver det vores studerende kan komme til at beskæftige sig med nogle meget aktuelle industrielle teknologiudfordringer,” siger Martin Heide Jørgensen.

MERE INFORMATION

Som en del af satsningen har Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet bl.a. indgået et samarbejde med Herningsholm Erhvervsskole, så eleverne på uddannelsen til Industritekniker opnår fortrolighed med at betjene metalprinteren.

Samtidig bliver 3D-metalprint en fast del af pensum på diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitets afdeling i Herning. 

Læs mere om diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik i Herning

Målet er, at skabe et velkvalificeret rekrutteringsgrundlag til virksomhederne på både tekniker- og ingeniørniveau. 

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet samarbejder desuden med Danish Advanced Manufacturing Research Centre DAMRC og Herning Erhvervsråd om at sætte 3D-metalprint højere på dagsorden i erhvervslivet